Macramé

Macramé Touw: Katoen of Polyester – Vind Je Perfecte Koord!

Macramé is een eeuwenoude textielkunst die wordt geproduceerd met knooptechnieken in plaats van weven of breien.

De primaire knopen van macramé zijn de vierkante (of reefknoop) en vormen van “hitching”: diverse combinaties van halve knopen. Het werd lang vervaardigd door zeelieden, vooral in ingewikkelde of decoratieve knoopvormen, om alles te bedekken, van mesgrepen tot flessen tot delen van schepen.

Cavandoli-macramé is een variëteit die wordt gebruikt om geometrische en vrije vormen zoals weven te vormen. De Cavandoli-stijl wordt voornamelijk gedaan in een enkele knoop, de dubbele halve knoop. Om evenwicht te behouden bij het werken aan linker- en rechterhelften van een gebalanceerd stuk, worden soms omgekeerde halve knopen gebruikt.

Leren of stoffen riemen zijn een andere accessoire die vaak wordt gemaakt via macramé-technieken. De meeste vriendschapsarmbanden die worden uitgewisseld tussen schoolkinderen en tieners worden gemaakt met behulp van deze methode. Verkopers in pretparken, winkelcentra, seizoensgebonden markten en andere openbare plaatsen kunnen ook macramé-sieraden of decoraties verkopen.

Geschiedenis

Een van de vroegst bekende toepassingen van macramé-achtige knopen als decoratie verscheen in de gravures van de Babyloniërs en Assyriërs. Fringe-achtig vlechten en vlechten versierden de kostuums van die tijd en werden vastgelegd in hun stenen beeldhouwwerk.

Arabische wevers noemden deze soort versierde stofborduurwerk migramah (مِقْرَمة). Het betrof het knopen van overtollig garen langs de randen van met de hand geweven stoffen zoals handdoeken, sjaals en sluiers tot decoratieve franjes. Het woord macramé zou kunnen zijn afgeleid van de Andalusisch-Arabische versie macramia (مكرمية), dat wordt verondersteld “gestreepte handdoek”, “ornamentele franje” of “geborduurde sluier” te betekenen. Een andere theorie suggereert dat het via het Arabisch naar Europa kwam, maar via de Turkse versie makrama, “servet” of “handdoek”. De decoratieve franjes hielpen ook om vliegen van kamelen en paarden in Noord-Afrika weg te houden.

De Moorse verovering bracht het ambacht naar Spanje, vervolgens naar Italië, vooral in de regio Ligurië, waarna het zich door Europa verspreidde. In Engeland werd het geïntroduceerd aan het hof van Mary II aan het einde van de 17e eeuw. Koningin Mary leerde het aan haar hofdames.

Macramé was het populairst in het Victoriaanse tijdperk. Het versierde de meeste huizen in items zoals tafelkleden, beddenspreien en gordijnen. Het populaire boek Sylvia’s Book of Macramé Lace (1882) liet zien hoe “rijkversieringen te maken voor zwarte en gekleurde kostuums, zowel voor thuisgebruik, tuinfeesten, strandwandelingen en ballen – sprookjesachtige versieringen voor huishoudtextiel en onderlinnen …”.

Het was een specialiteit in Genua en was populair in de 19e eeuw. Daar “lagen de wortels in een 16e-eeuwse techniek van kantklossen die bekend staat als punto a groppo”.

Zeelieden maakten macramé-objecten wanneer ze niet druk bezig waren op zee en verkochten of ruilden ze wanneer ze aan land gingen. Negentiende-eeuwse Britse en Amerikaanse zeelieden maakten hangmatten, belfranjes en riemen van macramé. Ze noemden het proces “vierkant knopen” naar de knoop die ze het meest gebruikten. Zeelieden noemden macramé ook wel “McNamara’s kant”.

De populariteit van macramé vervaagde, maar beleefde een opleving in de jaren 1970 voor het maken van wandkleden, kledingaccessoires, kleine spijkerbroekshorts, beddenspreien, tafelkleden, gordijnen, plantenhangers en andere meubels. Macramé-sieraden werden populair in Amerika. Met name door het gebruik van voornamelijk vierkante knopen en oma-knopen, kenmerkt deze sieraden zich vaak door handgemaakte glazen kralen en natuurlijke elementen zoals bot en schelp. Kettingen, enkelbandjes en armbanden zijn populaire vormen van macramé-sieraden. Tegen het begin van de jaren tachtig begon macramé opnieuw uit de mode te raken, om vervolgens nieuw leven te worden ingeblazen door millennials.

Materialen en proces

Materialen die worden gebruikt in macramé zijn onder meer koorden gemaakt van katoenen garen, linnen, hennep, jute, leer of garen. Koorden worden geïdentificeerd op basis van de constructie, zoals een 3-strengs koord, gemaakt van drie lengtes vezels die samengedraaid zijn. Sieraden worden vaak gemaakt in combinatie van zowel de knopen als verschillende kralen (van glas, hout, enz.), hangers of schelpen. Soms worden ‘gevonden’ brandpunten gebruikt voor kettingen, zoals ringen of edelstenen, die ofwel draadgewikkeld zijn om vast te zetten of gevangen worden in een netachtige rangschikking van elkaar verweven overhandse knopen. Een knoopbord wordt vaak gebruikt om de koorden voor macramé-werk te monteren. Koorden kunnen op hun plaats worden gehouden met behulp van een C-klem, rechte pinnen, T-pinnen, U-pinnen of stoffeernagels.

Voor grotere decoratieve stukken, zoals wandkleden of raambekleding, kan een werk van macramé worden gestart op een houten of metalen stok, waardoor een spreiding van tientallen koorden ontstaat die gemakkelijk te manipuleren zijn. Voor kleinere projecten zijn er speciaal push-pin borden verkrijgbaar voor macramé, hoewel een eenvoudig prikbord voldoende is. Veel hobbywinkels bieden beginnerskits, werkplanken, kralen en materialen aan in verschillende prijsklassen voor de casual hobbyist of ambitieuze knutselaar.

Moderne Toepassingen en Voordelen

Macramé is niet alleen een eeuwenoude ambacht, maar ook een hedendaagse kunstvorm die steeds populairder wordt in moderne interieur- en modeontwerpen. Naast de traditionele decoratieve objecten zoals wandkleden en sieraden, wordt macramé ook gebruikt voor het maken van eigentijdse interieuraccenten zoals plantenhangers, lampenkappen en kledingstukken met macramé-details. Door het gebruik van natuurlijke materialen en het recyclen van materialen past macramé goed in een duurzame levensstijl.

Veel mensen vinden het maken van macramé-projecten een therapeutische en rustgevende activiteit. Het knopen en creëren kan stress verminderen, de geest kalmeren en een gevoel van voldoening en creativiteit bevorderen. Het kan ook dienen als een vorm van mindfulness en een manier om in het moment te zijn.

Daarnaast biedt macramé een gevoel van gemeenschap en verbondenheid door het delen van vaardigheden, samenwerken aan projecten en deelnemen aan workshops of bijeenkomsten. Voor beginners zijn er tal van educatieve bronnen beschikbaar, zoals online tutorials, boeken en workshops, om de basisprincipes van macramé te leren.

Als je geïnspireerd bent om zelf aan de slag te gaan met macramé, bekijk dan ons assortiment aan hoogwaardige macramé koorden en materialen in onze webshop. Hier vind je een breed scala aan kleuren, diktes en materialen om je creatieve projecten tot leven te brengen.