alles over backlinks

Backlinks zijn de motor achter iedere website

Backlinks zijn van groot belang om hoge posities in de zoekmachines te verkrijgen.
Met de juiste anchor teksten, de woord(en) die de link bevatten, kun je bepaalde zoekwoorden meer autoriteit geven.
Maar niet iedere backlink is hiervoor nuttig.
Er zijn zelfs soorten die een negatieve impact hebben.

Waar moet je bij backlinks op letten?

  1. Relevantie: De backlink moet afkomstig zijn van een website die relevant is voor jouw niche of onderwerp.
  2. Autoriteit: De website waar de backlink vandaan komt, moet een goede autoriteit hebben binnen jouw vakgebied of industrie.
  3. Natuurlijkheid: De backlink moet op een natuurlijke manier worden geplaatst, bij voorkeur binnen de context van de tekst en niet geforceerd lijken.
  4. DoFollow: Idealiter zou de backlink een ‘dofollow’-link moeten zijn, wat betekent dat zoekmachines deze volgen en waarde toekennen aan jouw website.
  5. Betrouwbaarheid: De website waarvandaan de backlink afkomstig is, moet betrouwbaar en gerenommeerd zijn, met een goede reputatie en geschiedenis.
  6. Anchor text: De anchor text van de backlink moet relevant zijn voor het onderwerp waar het naar linkt en moet op een natuurlijke manier worden geïntegreerd.
  7. Variatie: Een goede backlinkprofiel bevat een variatie aan links, inclusief verschillende domeinextensies, typen inhoud en bronnen.
  8. Context: De backlink moet worden geplaatst binnen een context die zinvol is en waarde toevoegt aan de inhoud van zowel jouw website als de verwijzende website.
  9. Lage spam score: Controleer of de website een lage spam score heeft om te voorkomen dat jouw eigen website wordt beïnvloed door slechte kwaliteit backlinks.
  10. Update: Regelmatige controle en updates van je backlink profiel zijn essentieel om de kwaliteit te behouden en eventuele slechte backlinks te verwijderen of te disavowen.

 

Wat is disavowen?

Het proces van “disavowen” in de context van zoekmachineoptimalisatie (SEO) verwijst naar het gebruik van de Disavow Tool van Google. Met deze tool kunnen websitebeheerders Google laten weten dat bepaalde backlinks naar hun site genegeerd moeten worden bij het beoordelen van de site’s ranking in de zoekresultaten.

Als een site bijvoorbeeld backlinks heeft van spammy of lage kwaliteit bronnen die schadelijk kunnen zijn voor de SEO, kan de eigenaar ervoor kiezen om die backlinks te “disavowen” via de Google Disavow Tool. Dit betekent dat Google die links niet langer in overweging neemt bij het bepalen van de positie van de site in de zoekresultaten, waardoor potentiële negatieve invloeden worden verminderd. Het is echter belangrijk om deze tool met de nodige voorzichtigheid te gebruiken, omdat het verkeerd gebruik ervan de SEO van een site kan schaden.