AI ontwikkelingen en gevaren

20  volledig gratis te gebruiken AI-tools

AI is nu al niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Chat GPT kan onze productie verhogen.
En als we een afbeelding nodig hebben voor een blog, presentatie of folder dan laten we deze maken door AI.

Er zijn ondertussen duizenden AI tools die behulpzaam zijn bij diverse taken.  Denk je dat deze te kostbaar voor je zijn? Dan is het goed om deze lijst met 20 gratis alternatieven een door te lezen.

Met name kleine bedrijven waar het geld niet altijd tegen de plinten klotst en particulieren  zijn gebaat bij deze gratis mogelijkheden. Zo is het gebruik van kunstmatige intelligentie niet slechts weggelegd voor de rijken der aarde.

Bovendien zijn er veel verschillende gratis AI-tools beschikbaar voor verschillende taken, of het nu gaat om het bewerken van afbeeldingen, samenvatten, beter schrijven of het ordenen van gegevens. Deze tools kunnen moeilijke taken gemakkelijker maken en veel tijd besparen door routinematige taken snel uit te voeren. Op deze manier kunnen mensen zich richten op belangrijker of creatiever werk.

Gratis AI-tools zijn niet alleen nuttig, maar ook een goede manier om te leren. Door deze tools te gebruiken, kunnen mensen beter begrijpen wat AI wel en niet kan. Deze hands-on ervaring is erg waardevol voor leren en kan ervoor zorgen dat meer mensen geïnteresseerd raken in het verder verkennen van AI. Bovendien maken veel gratis AI-tools deel uit van projecten waar iedereen kan bijdragen om de tool beter te maken. Op deze manier blijven de tools verbeteren en groeit de gemeenschap van gebruikers en makers, die elkaar helpen. Veel bedrijven gebruiken Artificial Intelligence om tijd te besparen.

20 Gratis AI-tools

Een van de nieuwste gratis AI-tools die er zijn, is Adobe Firefly. Het is een van de beste gratis AI-afbeeldingsgenerators omdat het heel precies is in het omzetten van opdrachten naar afbeeldingen. Firefly van Adobe heeft allerlei handige gereedschappen om afbeeldingen aan te passen, zoals verschillende soorten inhoud, kleur, toon, belichting en compositie.

HayoAI (AI Dungeon): HayoAI’s AI Dungeon-platform is een belichaming van interactieve en gepersonaliseerde verhalenvertelling. Door AI te benutten, creëert het een op tekst gebaseerd avonturenspel waarbij het verhaal dynamisch wordt gevormd door gebruikersinput. Elke beslissing die de gebruiker neemt, leidt tot een uniek pad in het verhaal, waardoor elke spelervaring onderscheidend is. Het vermogen van de AI om samenhangende en boeiende verhalen te genereren, maakt AI Dungeon een innovatief platform voor zowel gaming als interactieve verhalenvertelling.

Tailor: Tailor fungeert als een hub voor door AI samengestelde podcasts en nieuws, waardoor gebruikers kunnen duiken in de laatste trends en updates in hun interessegebieden. Door AI-algoritmen personaliseert Tailor de inhoud, waardoor de nieuwsfeed en podcastkanalen goed passen bij individuele voorkeuren. Dit niveau van aanpassing verbetert de efficiëntie van informatieverwerking, waardoor gebruikers een op maat gemaakte leer- en update-ervaring krijgen. Text Blaze: Text Blaze is ontworpen om de productiviteit en efficiëntie bij tekstinvoertaken te verhogen. Het biedt een reeks tools, waaronder snippets en templates, die de tijd die wordt besteed aan repetitief typen drastisch verminderen. Door vooraf gedefinieerde antwoorden of zinnen te maken, kunnen gebruikers consistentie garanderen in communicatie terwijl ze het tekstinvoerproces versnellen, waardoor het een waardevolle tool is voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik.

SeaArt maakt het maken van digitale afbeeldingen voor iedereen toegankelijk dankzij de gratis AI-afbeeldingsgenerator. Je kunt zonder gedoe unieke digitale afbeeldingen maken voor allerlei doeleinden, zelfs als je geen ervaring hebt met grafisch ontwerp. De slimme technologie van SeaArt helpt bij het creëren van aantrekkelijke afbeeldingen, wat het een handig hulpmiddel maakt voor bloggers, marketeers en andere creatievelingen.

Gebruikt Remove.bg om onderwerpen moeiteloos uit afbeeldingen te extraheren door de achtergrond te verwijderen. Dit is vooral handig voor e-commerce, digitale marketing of elk project dat transparante achtergrondafbeeldingen vereist. De AI zorgt voor een schone en nauwkeurige achtergrondverwijdering, waardoor gebruikers tijd en moeite besparen bij het handmatig bewerken. Gratis is het downloaden van het eindresultaat in klein formaat. Voor grotere afbeeldingen is een licentie nodig.

ChatGPT van OpenAI is een slimme AI-chatter die alle hoeken van het internet heeft gezien. Hij kan diverse taken uitvoeren en gedetailleerd antwoord geven op vragen. Het mooie is dat hij voor van alles en nog wat bruikbaar is, van het opzoeken van informatie tot het optimaliseren van teksten.  Een flinke stap vooruit in hoe computers natuurlijke taal begrijpen en erop reageren.

Microsoft Designer gebruikt slimme technologie om het maken van documenten en presentaties makkelijker te maken. Het bekijkt wat je aan het maken bent en geeft suggesties om het er beter uit te laten zien. Zo ziet alles er gelikter uit en hoef je minder moeite te doen om je documenten en presentaties er professioneel uit te laten zien.

BeforeSunset: BeforeSunset heeft tot doel de productiviteit te verhogen door zijn reeks tools en inzichten voor effectief tijd- en taakbeheer. Hoewel het niet expliciet wordt vermeld, is het waarschijnlijk dat AI een rol speelt bij het optimaliseren van taaktoewijzing en tijdbeheer, waardoor gebruikers betere productiviteit en tijdefficiëntie kunnen bereiken.

SciSummary is echt een uitkomst voor mensen die werken met wetenschappelijke teksten. Het gebruikt slimme technologie om korte samenvattingen van die ingewikkelde artikelen te maken, zodat je de belangrijkste punten snapt zonder dat je door eindeloze pagina’s hoeft te ploegen. Vooral handig dus voor onderzoekers, studenten en professionals die snel op de hoogte moeten zijn van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Grammarly is echt een topper als het gaat om beter leren schrijven met behulp van AI. Het kijkt naar je tekst en geeft je meteen suggesties om grammaticale fouten te corrigeren, de duidelijkheid te verbeteren en zelfs de toon aan te passen. Of je nu een professionele e-mail schrijft, een academisch paper maakt of gewoon een berichtje typt, Grammarly zorgt ervoor dat je tekst er verzorgd en effectief uitziet.

Gamma maakt het maken van mooie presentaties een stukje makkelijker dankzij slimme technologie. Het kijkt naar wat je wilt vertellen en geeft suggesties voor hoe je je dia’s kunt opmaken zodat ze er goed uitzien en duidelijk zijn. Met deze hulp van AI wordt het maken van presentaties een stuk minder ingewikkeld.

DeepL is echt top als het gaat om vertalen met behulp van slimme technologie. Het staat bekend om zijn nauwkeurigheid en de natuurlijke manier waarop het teksten vertaalt tussen verschillende talen. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker en betrouwbaarder om te communiceren en content te vertalen tussen verschillende talen.

Het schrijven van inhoud voor het web gaat niet alleen over creatieve teksten. Soms hebben mensen chirurgische precisie nodig, zelfs voor professionele opmerkingen op LinkedIn. Hier komt Engage AI in beeld. Een van de meest handige gratis AI-tools, Engage, is een Chrome-extensie die helpt bij het opstellen van inzichtelijke en relevante opmerkingen die het gesprek vooruit helpen.

PromptVibes heeft allerlei ideeën om creatief mee aan de slag te gaan. Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe, zou het kunnen helpen bij het bedenken of organiseren van die ideeën. Het is dus een handige bron voor schrijvers, leraren of eigenlijk iedereen die wat creatieve inspiratie nodig heeft.

TinEye is eigenlijk een soort zoekmachine voor afbeeldingen, maar dan andersom. Het helpt je om te achterhalen waar een afbeelding vandaan komt, of om te zien of het ergens anders wordt gebruikt. Dit is handig als je wilt checken of een afbeelding misschien zonder toestemming wordt gebruikt, of als je wilt zien of er veranderingen zijn aangebracht. Het is dus handig voor dingen als het controleren van auteursrechten, digitaal onderzoek en andere vergelijkbare dingen.

Kortom, gratis AI-tools openen veel deuren. Ze maken het voor iedereen gemakkelijk om AI te gebruiken, ervan te leren en zelfs bij te dragen aan het verbeteren van AI als de projecten open source zijn en beschikbaar zijn om bij te dragen op GitHub.  Veel van bovenstaande gratis tools kunnen beperkingen hebben. Betaalde abonnementen zijn vaak beschikbaar om up te graden als je een hulpmiddel  nuttig vindt.