Zoekmachine optimalisatie
10 Gouden regels
Iedereen met een een website of webwinkel wil zichtbaar zijn in de zoekresultaten.
En daarbij speelt de positionering een belangrijke rol.
Zo ontvangt een nummer 1 positie gemiddeld 100% meer klikken vergelijken met de nummer 2 positie.
En na positie 3 is de gemiddelde CTR (click through rate) minder dan 5%.
Een bekende grap is dan ook als je je onvindbaar wilt zijn op het internet, zorg dan dat je op pagina 2 staat.
Omdat wij dat dus niet willen, volgens hier de 10 regels om hoog te scoren in de zoekresultaten.
Kwaliteit
Creëer hoogwaardige, relevante inhoud die waarde biedt aan je publiek. Inhoud die informatief, boeiend en uniek is, presteert doorgaans goed in zoekmachine rankings. Schrijf voor de bezoeker, en niet voor de zoekmachine. Deze worden steeds slimmer en oude trucken werken niet meer, of slechts tijdelijk.
Zoekwoordonderzoek
Voer een grondig zoekwoordonderzoek uit om de termen en zinnen te identificeren waar je doelgroep naar zoekt. Gebruik deze zoekwoorden strategisch in je inhoud, titels, koppen en meta-beschrijvingen. Zoekwoorden waar veel op gezocht wordt zijn moeilijker om hoog te scoren. Kies zeker bij een nieuwe site voor woorden met een lager zoekvolume, en dus minder concurrentie.
On-page optimalisatie
Optimaliseer je webpagina’s voor zoekmachines door relevante zoekwoorden op te nemen in titel tags, meta beschrijvingen, headers en inhoud. Zorg ervoor dat je URL’s beschrijvend zijn en zoekwoorden bevatten wanneer dit van toepassing is. Er bestaan diverse tools die hier een adviserende rol in kunnen spelen
Mobiele optimalisatie
Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk en responsief is. Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten geven zoekmachines voorrang aan mobielvriendelijke websites in hun ranglijsten. Veruit de meeste bezoekers gebruiken een klein scherm om te surfen. Zorg voor een goede gebruikerservaring d.m.v., een eenvoudige navigatie, een werkend zoekvenster, een klikbaar telefoonnummer.
Snelheid van de site
Verbeter de laadsnelheid van je website. Een snel ladende website biedt een betere gebruikerservaring en wordt gewaardeerd door zoekmachines (en bezoekers). Comprimeer afbeeldingen en gebruik het WebP afbeeldingen formaat, minimaliseer CSS en JavaScript en maak gebruik van caching om de snelheid te verbeteren.
Kwaliteitsbacklinks
Bouw hoogwaardige backlinks op van betrouwbare websites in je branche. Backlinks van gezaghebbende bronnen geven aan zoekmachines aan dat je website betrouwbaar is en kunnen je zoekmachine rankings verbeteren. Relevantie met jouw onderwerpen of producten is hierbij cruciaal. Maak ook gebruik van de mogelijkheid om interne backlinks te gebruiken.
Gebruikerservaring (UX)
Richt je op het bieden van een positieve gebruikerservaring. Een goed ontworpen website met intuïtieve navigatie, duidelijke oproepen tot actie en gemakkelijk te vinden informatie komt vaker hoog in de zoekmachines.
Schema Markup
Implementeer schema markup om zoekmachines aanvullende context te bieden over je inhoud. Dit kan de zichtbaarheid van je website in zoekresultaten verbeteren door het inschakelen van rijke fragmenten en het verbeteren van de weergave van je vermeldingen.
Regelmatige updates
Houd de inhoud van je website vers en up-to-date. Publiceer regelmatig nieuwe inhoud, update bestaande pagina’s en verwijder verouderde informatie om zoekmachines te laten zien dat je website actief en relevant is.
Analyse en monitoring
Volg de prestaties van je website met behulp van analyse tools zoals Google Analytics. Volg belangrijke statistieken zoals organisch verkeer, zoekwoord ranglijsten en conversiepercentages om gebieden voor verbetering te identificeren en de effectiviteit van je SEO inspanningen te meten. Let op dat zoekmachines regelmatig met updates komen. Dit kan jouw posities zowel positief als negatief beïnvloeden. Door te monitoren kun je snel actie ondernemen als dit noodzakelijk is.